Vanliga frågor om naprapati

Du kanske funderar på om en naprapat kan hjälpa dig med din rygg, spänningshuvudvärk, ont i foten eller annan åkomma som doktorn inte har någon omedelbar lösning för. Här följer viktiga frågor om naprapati som kan ge dig mer information så att du kan välja rätt terapi för dina hälsobekymmer.

Vad är naprapati?

Naprapati är en holistisk behandlingsmetod där man ser kroppen som ett komplett system. Med manuella behandlingar av kroppens muskelgrupper och vävnad så stimuleras läkning samtidigt som man ser på rätt form av fysisk terapi för att återfå balansen och hälsan.

Vilka fördelar finns med naprapatin?

Det här är en behandlingsform som är fri från ingrepp i form av operationer och även till viss del utan medicinering. Med hjälp av skonsamma behandlingsmetoder så hjälper man kroppen att läka på ett naturligt sätt. Dessutom så kan man se att det här är en behandlingsform som är utan biverkningar och som ger patienten de verktyg som behövs för att undvika liknande hälsoproblem då läkning av skada är komplett.

Hur många naprapatbehandlingar krävs det för att bli frisk?

Det här beror dels på vad som ska behandlas och dels på hur länge patienten har lidit av problemet. För vissa kan det räcka med några få tillfällen för att sedan på egen hand utföra stärkande övningar medan andra kan behöva flera veckor eller månader med regelbundna behandlingar. Efter ett första möte med naprapaten så får man en ungefärlig tidsplanering med förslag på en vettig behandlingsplan. Enligt en enkät som Svenska Naprapatförbundet skickat ut så räcker det med 2-3 behandlingar per diagnos.

Vad kan man behandla med naprapati?

Olika typer av skador, kronisk smärta såväl som plötslig smärta, arbetsskador, fallskador, idrottsskador, problem med dålig hållning, spänningshuvudvärk, sömnproblem, stelhet och mer.

Skriver naprapaten ut mediciner?

Nej, naprapater har ingen förskrivningsrätt. Däremot kan naprapaten rekommendera receptfria läkemedel. Om du inte har angett att du använder några läkemedel i hälsodeklarationen hos naprapaten så kan detta innebära att naprapaten ger dig fel rekommendation.

Kan en naprapat behandla allt?

Nej, en naprapat kan inte behandla vad som helst men en legitimerad naprapat har stor fysiologisk kunskap och kan därmed skicka en patient till rätt form av behandling om det skulle visa sig att naprapatiska behandlingar inte kommer att göra någon skillnad.

Är naprapaten ansluten till Försäkringskassan?

Det finns legitimerade naprapater i Sverige som täcks av vårdavtal med landsting. Vårdavtalen ökar men det kan dröja innan varje naprapatklinik är ansluten till Försäkringskassan.

Blir man behandlad hos naprapaten vid första besöket?

Ja, man kan få omedelbar behandling. Kommer man med information från sin läkare och eventuellt röntgenbilder så kan man hjälpa naprapaten med information som gör att det går snabbare att komma fram till en korrekt diagnos och behandlingsplan. Många upplever omedelbar lättnad efter den allra första behandlingen.

Hur snart bör man gå till naprapaten?

Ju snabbare man kommer in för undersökning desto bättre. Naprapater har unik kunskap som gör att de kan ta hand om mycket som den vanliga sjukvården inte har kapacitet för. Beroende på hur populär en naprapatklinik är så får du kanske vänta några dagar innan du kan komma in för en första behandling men i akuta fall så ska det gå bra att få en tid samma dag.

Kan naprapati användas i förebyggande syfte?

Ja, idrottare använder sig ofta av naprapatiska behandlingar för att undvika skador som skulle kunna sätta stopp för träning och tävling. De flesta elitidrottare eller elitklubbar samarbetar idag med en eller flera naprapater.

Kan barn behandlas med naprapatiska metoder?

Ja, barn kan också behandlas med naprapatin men här jobbar man på ett annorlunda sätt och det är viktigt att naprapaten har god kunskap om hur barn ska behandlas.

Gör naprapatiska behandlingar ont?

Naprapatiska behandlingar kan göra ont och man kan känna sig öm i kroppen efter avslutad behandling. Med god kommunikation under själva behandlingen så ser man dock till att den här typen av smärta och ömhet inte beror på att behandlingsmetoderna är för hårda eller rent av farliga.

Måste man vara naken då man får en naprapatisk behandling?

Verkligen inte! Den del av kroppen som ska behandlas måste förstås vara avklädd men professionella naprapater jobbar med stor respekt och varsamhet så att man aldrig behöver känna sig utsatt eller frysa. Du behöver aldrig ta av dig underkläderna hos en naprapat, dock kan det bli aktuellt att knäppa upp BHn när du ligger på mage.

Osteopat, kiropraktor eller naprapat, vad är bäst?

Det här är något som du måste testa själv. Det man kan säga till naprapatins fördel är att den är mycket effektiv utan att skapa onödigt obehag för patienten. För många är naprapaten det bästa valet.

Hur länge har naprapatin funnits som behandlingsform?

Naprapatin har funnits mer än 100 år. Det var Oakley Smith som arbetade som kiropraktor som tog fram denna behandlingsmetod. I Sverige så har naprapatin mer än 40 år på nacken och anses numera som ett mycket viktigt komplement till den vanliga sjukvården.